AKSESUAR MODASI

aksesuar

Modanın şımarık kategorisi aksesuar nasıl büyüdü?

Saç tokaları, halhallar, vücut zincirleri tamamlayıcı ürün olmaktan stil ürünü olmaya nasıl evrimlendi?

Akseusuar modanın neresinde?

Son yıllara damga vuran saç aksesuar modası nedir?

Kadın, tarihin en ilkel dönemlerinde kendi görünüşüne kendine özgü katkılar koymayı keşfetmişti. İlkel çağlarda kendini ifade etmenin yolu olarak çeşitli dövmeler yapmaya veya kendi ürettiği akseusarları takmaya başladı. Bu aksesuarlar kimi zaman sosyal statüsünü, kimi zaman medeni durumunu kimi zaman da sadece ruh halini ortaya koyan objelerdi. Dönem araştırmacıları kadınların kendi aralarında bir araya gelerek de çeşitli aksesuarlar yaptığını hatta kendi kabilelerine özgü, kendi ailelerini temsil eden çeşitli simgeler oyna taş ve metal objeleri ürettikleri takılarda kullandığını belirlediler. Bu durum kadının her zaman kendine özgü bir moda ve stili olduğunu açıkça göstermektedir.

İlkel çağlardan ilk ve orta çağlara geçtiğimizde ise kadının süslenme ihtiyacı ufak çaplı bir endüstri halini almış. Değerli metallerden yapılan takılar, aristokrasi ve kraliyet ailesi bireylerine özel üretilen paha biçilmez takılar derken takı ve aksesuar sektörü aslında gizli ama büyük bir endüstri halini almış. Dönem takılarına baktığımızda özellikle incili kolyeler, inci küpeler, değerli taşlardan yapılan taçlar ve değerli taçlarla süslü taraklar, zümrüt ve yakut yüzükler, elmas bileklik ve broşlar bugüne taşınan modanın öncüler olmuşlar. Sektör büyürken sektöre katkı sunan modacılar, tasarımcılar, sektörün tanıtımını yapan ünlüler ve ürünü kullanan moda severler ile çok geniş bir kitleye ulaştı. Moda sektörünün küçük kız kardeşi gibi gelişen aksesuar aslında bir nevi moda markalarının üretmeyi sevdiği, kataloglarında çekim yaptığı ama çok fazla ciro ve büyüme beklemediği bir kategorisi olarak 2000’lere kadar geldi.

Aksesuar deyince ne anlıyorduk? 
En başta küpe, kolye, bileklik ve yüzük biraz kemer ve saç taçları. Aksesuar modasına yatırım yapanlar ise değerli taşlardan veya altın, gümüş gibi değerli metallerden üretim yapan firmalardı. Bu kategoride karlılık da yüksek olduğu için modelistler çalışabiliyor, modelli çekimler yapılıyor hatta bir çok mecrada reklamlar bile döndürülüyordu. Aksesuardaki bu kısır döngü ise 2000 li yıllarda kırılmaya başladı. Kırılmanın asıl noktasını kadının tekrar kendine dönüşü simgeliyordu. Neydi bu kendine dönüş? Kadının kendini ifade ettiği, kendini özel hissettiği ve hatta ona özel yapılmış gibi duran aksesuarlara ilgi duyması. Özellikle değerli taşlardaki ve değerli metallerdeki olağanüstü fiyat artışı da sektörün bijuteri ürünlere yatırım yapmasına yol açtı. Bu dönemde örneğin yüksek sosyete, ünlüler veya kraliyet ailesi mensuplarının düğünlerinde taktıkları gelin taçları, pırlanta kolyeler veya küpeler ya da tasarım aksesuarlar konuşulmaya hatta haber olmaya başlamıştı. Mesela Prenses Diana’nın aksesuarları yıllarca basının moda sayfalarından düşmedi ve gelin ve düğün modasının en çok konuşulan trendleri arasında yerini aldı. Tasarım takılar herhangi bir organizasyonda kendini açıkça ortaya koyabiliyor, farklılık yaratabiliyor ve kadın güzelliğini daha da ortaya çıkarabiliyordu.

Böylece kadın kendi tarzını arayış noktasında kişiselleştirilmiş takılara ilgi duymaya başladı. Neydi kişiselleştirme? Burcuna özel taşlardan yapılan burç kolyeleri mesela. Akrep burcu kadını kendine daha çok yakıştığını düşündüğü hatta vücuduna iyi geldiğine inandığı ametist taşından kolye takmaya başladı. Veya kızının adı Yasemin olan bir anne kızının adı yazılı ikim kolyesi yaptırmayı tercih etti. Kimileri uğurlu rakamından yüzük yaptırmak istedi kimileri ise alyansını bile kişiselleştirdi. Doğal taşlar, isimler, tüyler, el yapımı boncuklar, oyalar, özel işlenmiş metaller derken aksesuar sektöründeki malzeme ve model sayısı inanılmayacak boyutlara ulaştı.

Dünya genelinde, özellikle sosyal medyanın etkisiyle de yayılan “DIY” kendin yap çılgınlığı da aksesuar sektörüne büyük katkıda bulundu. neredeyse her ilçede açılan takı kurslarına katılan erkek ve kadınlar tıpkı bir ressamın kendini tualde ifade etmesi gibi inci ve boncuklarla kendini ifade etmeye başladır.

Üretilen boncuklu kolyeler sosyal medya kanallarında paylaşılıyor, modellerdeki yaratıcılık her modacının ilgisini çekiyordu. Moda sektörü bu dönemde aksesuara gerçek anlamda yatırım yapmaya başladı.

Bir çok dünya markası firma mağazalarının büyük büyük duvarlarını aksesuara ayırmaya başlamıştı. Yeni bir sezon kataloğundaki neredeyse her kombine uygun aksesuar müşterilere bir kombin önerisi olarak sunuluyor, müşterinin alım gücünü zorlamayan bu satış ürünü neredeyse her sepete girmeye başlıyordu. Her sezon değişen moda akımı da kendi beraberinde kendi aksesuar modasını yaratmaya başladı.

Umay Karger stili ile Fidenza Bel Aksesuarı
Kahve ve krem tonların mağaza vitrinlerini süslediği 2010 yılında tüm Batı, Kovboy, Bohem stili kıyafetlere eşlik eden tüylü kolyeler, beyaz ve mavi boncuklu küpeler, deri ve püskül detaylı kemerler, şapkalar, tahta boncuklu bileklik setleri müşterilere “tamamlayıcı ürün” olarak sunuluyordu. Deniz, güneş ve kumun hakim olduğu yaz sezonuna özgü sadece midye kabuklarından, deniz yıldızlarından ve çakıl taşı görünümlü doğal malzemelerden yapılan midyeli kolyeler, boncuklu halhallar ve el yapımı boncuklu bileklikler yaz kıyafetlerinin stilini tamamlıyordu. Derken sektör dikey, yatay, yanal büyümeye başladı. Kolye, küpe, bileklik, bilezik, halhal derken kadın vücudunda aslında süslenebilecek bir çok alanın daha olduğu keşfedildi. Daha doğrusu denenmeye başladı yeni aksesuar fikirleri.

Newobsessions Fosa Vücut Zinciri
Önceleri sadece Gotik ve punk tarzı tercih edenlerin aksesuarı kol takısı, piercing, hızma, ear cuff gibi vücut takıları hızla katalog aksesuarları arasında yer aldı. Kulağında neredeyse tek deliği olan kadın kalmazken bu moda erkeklere de sıçradı tabii. Kulak kepçesinde, kıkırdakta açılan yeni deliklere beş altı tane kombin küpe takıldı, hatta küpeler zincirlerle bağlanarak saça doğru uzatıldı ve yepyeni bir aksesuar akımı ortaya çıktı “Kulak zincirleri“. Özellikle topuz ve atkuyruğu toplanmış saçlarda çok şık duran kulak zincirleri şimdi newobsessions başta olmak üzere bir çok dünya markasının her sezon kataloğunda olan bir ürün.

Medis Mir vs Newobsessions Sendor vücut zinciri
Son yıllarda ise döndük geçmişe ve baktık sandıklardan çıkanlara. Anneanne sandıkları inci aksesuarlarla doluydu. İncili küpeler, incili bileklikler, incili taraklar, incili tokalar derken stili ne olursa olsun kadınların göz bebeği aksesuarları olmaya devam etti incili takılar. Moda aslında kendini yeniden keşfediyordu. 90’larda “antika” veya “demode” diye sandığa geri atılan incili takılar şimdi en trend markaların yeni koleksiyonlarında yer almıştı. Moda sektörünün öncü markaları ise incili takıları bir aşama ileri götürerek saç aksesuarlarına da taşıdı. Özellikle 2018 yılından itibaren modellerde sıkça rastladığımız incili taçlar, incili gelin taçları, incili tokalar ve incili firketeler modanın ortasına bomba gibi düştü. 2018 ve 2019 yılında tüm dünyada moda bloglarında, moda influencerlarının en çok paylaştığı ve kombin önerisi yaptığı ürün “incili tokalar” oldu. Artık bu aşamada aksesuar olarak tanımlanan kategori başlı başına stilin kendisi ve modanın trendi olmuştu. Önceleri normal bir kıyafete eşlik eden bir taçtan söz ederken şimdi “incili kadife taç ile ne giymeliyim?” gibi “modasal sorunsallar” çıkmıştı.

Uluslararası sosyal medya araştırma şirketlerinden biri markadan bağımsız olarak yılbaşı öncesi dönemde en çok paylaşılan aksesuarın “incili tokalar” olduğunu ve aksesuar kategorisinde en çok aranan hastag’n “incili toka” olduğunu duyunca moda editörleri aslında çok da şaşırmadı. Şaşıran saç aksesuarlarını tamamlayıcı ürün olmaktan çıkarıp modanın kalbine oturtan aksesuar tasarımcılarıydı. Newobsessions 2018 yılında sezona tam 1200 model saç aksesuarı sürmüştü ve incili tokaların açık ara satış farkının yanında diğer saç aksesuarları başa baştı. Yani “saç aksesuarı”olayı tutmuştu. Şimdi konu bu aksesuarları her sezona, her stile ve her tarza uygun olarak tasarlayıp sürdürülebilir moda akımları arasında yerini alabilmesiydi. Akabinde cesareti perçinlenen moda tasarımcıları yeni bir kulvara girdiler. “Vücut takıları“. Diğer takılar neydi? Vücuda takılmıyor muydu? diye sormayın, çünkü bu takılar vücudun aslında çok da takı kullanılmayan bölgelerine özel tasarlanıyordu.

Başlangıçta kolay olan bel zincileri geldi. Aslında yeni bir fikir sayılmazdı. Kıyafetin üzerine değil tenin üzerine takılan zincirler kitle olarak ince belli, beli açık giyilebilen ve daha cesur bir stili olan kadınları hedefliyordu. Gayet de başarılı oldu. Sırataş bel zincirleri gece kıyafetleri ile kombinlenirken düz zincirler mom jeans ve crop top ikilisi ile, boncuklu ve figürlü zincirler ise deniz kıyafetleri, bikini ve mayolarla çok şık birleşimler sağladı. Bel zincirleri kendi içlerinde boyundan geçmeli vücut zincileri, bele dolamalı bel zincirleri, sırttan bağlamalı vücut zincirleri gibi çeşitlerle piyasaya sürülürken her modelin başka bir tarza hitap ettiği görüldü. Avrupa’da özellikle İngiltere’de vücut zincirlerini curly modeller de çokca kullandı ve bu zincirlerin hiç de ince belli kadınların hegemonyasında olmadığını gösterdi.

Vücut zincirlerine bir ilham da jartierden geldi. Neden jartier gibi şık bir aksesuar kıyafetin altında kalsın denildi ve mini etek, yırtmaçlı elbise veya şortların altından çıkan bacak zincirleri tasarlandı. Özellikle bohem stile hitap eden bacak zincirleri yaz aylarında kot şortlara kombin olarak, kış aylarında da yırtmaçlı eteklerin yırtmacından görünen şık bir detay olarak önümüze çıktı. Aksesuar çılgınlığı 2000’lerin en güzel çılgınlığı olmaya devam ediyor. Takı kategorisindeki bunca yeniliğin tüm dünyada sosyal medya kanallarında paylaşılması için modanın neredeyse ışık hızında değişmesine sebep olmaya başladı. Özellikle 90’larda bir akımın Avrupa veya Amerika’da çıktıktan sonra piyasaya yayılması ve sonrasında Türkiye’ye gelmesi neredeyse 1 seneyi alırken şimdi bir moda akımının sosyal medyada görünmesi, ünlülerin bunu paylaşması, ürünün muadillerinin yapılması ve tüketiciye ulaşması saatler alırken; ürünün herkes tarafından paylaşılarak “out” olması sadece günleri alıyor. Bu sebeple de bitmek tükenmek bilmeyen bir enerji ve ilhamla çalışan aksesuar tasarımcılarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu konuda newobsessions takipçileri çok şanslı, çünkü dünyanın tüm moda trendlerini mağazalara gelmeden öğreniyor, kendi stillerine uyarlayabilecek olduklarını ise bir tıkla evlerine sipariş edebiliyorlar.

Taksesuar.com'da yer alan tüm aksesuar çeşitlerini görmek ve hemen sipariş vermek için TIKLAYIN!

 

Etiketler: takı, aksesuar, kolye, küpe, yüzük, bileklik, bilezik, bijuteri
Mayıs 07, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR